INTENDENT W PLACÓWCE OŚWIATOWEJ – SMACZNA I ZDROWA STOŁÓWKA PO ZMIANACH W USTAWIE O ŻYWIENIU


Szkolenie przeznaczone jest dla szkół i placówek oświatowych: Intendent, kierownik stołówki, kucharka, dyrektor placówki oświatowej.

W trakcie szkolenia zostaną Państwo zapoznani z obowiązkami intendenta przede wszystkim w odniesieniu do Kodeksu Pracy. Przedstawione zostaną zagadnienia dotyczące prawa zamówień publicznych oraz bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. W trakcie szkolenia poruszony zostanie problem nadwagi i otyłości dotyczący dzieci w wieku szkolnym. Zdobędą Państwo również wiedzę na temat zasad GHP i GMP oraz elementów HACCP

  1. Aktualnie obowiązujące przepisy – intendent w placówce oświatowej:
  • Obowiązki Intendenta w odniesieniu do Kodeksu Pracy
  • Gospodarka środkami pieniężnymi i drukami – dyscyplina finansowa intendenta
  • Gospodarka magazynowa – dostawa i przyjęcia towaru
  • Prawo zamówień publicznych – bezpieczeństwo zdrowotne żywności
  • Jakość żywienia dzieci i młodzieży w placówce oświatowej od 1 września 2016r.
  1. Zdrowa i smaczna stołówka w placówce oświatowej – jak sprawić, by dzieci chętnie jadły?
  • Planowanie kilkudniowych smacznych posiłków w placówce oświatowej
  • Problem nadwagi i otyłości wśród przedszkolaków – stosowanie programów zdrowego żywienia
  • Dlaczego warzywa takie straszne, czyli jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw i owoców?
  1. Zasady układania zbilansowanych jadłospisów i obliczanie wartości energetycznej posiłków.
  • Układanie racjonalnych, zbilansowanych jadłospisów zgodnie z zasadami układania, obliczanie średnioważonej normy na energię i składniki odżywcze, obliczanie wartości energetycznej oraz zawartości składników odżywczych w jadłospisach
  1. Zasady GHP, GMP oraz HACCP.
  • Zapoznanie z zasadami GHP, GMP i HACCP
  • Przepisy BHP – realizacja wymagań sanitarnych i higienicznych
  1. Dyskusja z uczestnikami szkolenia.